15 april KunstKijkRoute in Amersfoort

Foto: Kunstkijkroute kunstenaars (links  Wilma Luigjes  en rechts Doke Melman) tonen hun schilderijen met op de achtergrond hun vertrouwde ‘thuishaven’ :  de Amersfoortse binnenstad.

Kunstkijkroute zondag 15 april van 13.00 tot 17.00 uur:

Kunstenaars Doke Melman en Wilma Luigjes wonen en werken al vele jaren in de binnenstad van Amersfoort.  In hun rustig gelegen ateliers, die toch zeer centraal in het centrum gelegen zijn, bouwen zij aan een consistent oeuvre.  Wilma is medeoprichtster van De Kunstkijkroute, die al meer dan vijftien jaar bestaat. Doke doet dit jaar voor het eerst mee. Verschillend van karakter en met een ander werkwijze, toont de komende kunstkijkzondag toch een overeenkomst tussen hen in het gekozen genre: het landschap.

Doke Melman laat schilderijen zien met de zee en het strand als onderwerp . De horizon van de zee en de weidsheid van een verlaten strand brengen lucht, water en aarde samen. De basale elementen en het altijd veranderende licht vormen het uitgangspunt van deze werken . Het gezichtspunt van de wandelaar en toeschouwer leidt tot wisselende perspectieven. Kleur en compositie worden op hun merites onderzocht.
Het is de ambitie van Doke om eenvoud om te vormen tot kracht. Zo bekeken zijn deze zeegezichten niet zoveel anders dan de stillevens die zij ook maakt, en die in stock te zien zijn. www.dokemelman.nl

De landschappen die Wilma Luigjes toont hebben een lyrisch karakter. Wilma houdt van reizen. Zij was onder meer in Thailand, China en Australië. De uitingen van cultuur in kleding, dans en theater, hebben haar interesse. Zo ook het door wegen en huizen vormgegeven landschap. Op reis verzamelt Wilma ideeën die ze later uitwerkt in haar atelier. Indrukken en reisherinneringen zijn bronnen om spontaan en intuïtief aan de slag te gaan. Dit resulteert in kleurige geabstraheerde impressies , waarin dynamiek, kracht en emotie terug te vinden zijn.  Haar statement  is:  ik werk om te reizen en ik reis om de schilderen.
www.luigjes.com en picasawebalbums wilma Luigjes

De ateliers van de kunstenaars bevinden zich in twee zijstraten van de Muurhuizen op loopafstand van elkaar: Wilma Luigjes, Kortegracht 12 en Doke Melman, Stovestraat 14. U bent van harte welkom.