Eerste licht in Cinque Terre 2023


Opening van een cross-over in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort

donderdag 30 januari 16.00 uur. Expositie 30-1 t/m 9-2-2020.

www.033Fotostad.com


75 JAAR GALERIE DE PLOEGH

Prachtige opening van de 37e Grafiekmanifestatie bij GalerieDePloegh in Amersfoort.

12 januari- 8 maart 2020.

www.deploegh.nl


Forever Young - 100 jaar De Stijl


meer lezen

Heilige Huisjes 28-04 tot 05-11-2017

meer lezen

KLANKKLEUR 15-04 tot 27-05-2017.

meer lezen

Grafiekmanifestatie van De Ploegh in Amersfoort.

Welkom op de GRAFIEKMANIFESTATIE VAN DE PLOEGH IN AMERSFOORT VAN 8januari t/m 5 maart 2017 Feestelijk opening op zondag 8januari om 14.00 uur. Meer informatie via onderstaande link. https://www.deploegh.nl/images/exposities/2017/Grafiekmanifestatie/DePloegh_GM2017_uitnodiging.pdf

40 jaar kunstenaar


meer lezen

"Ik reis om te schilderen en ik schilder om te reizen"

Expositie 2012

Amersfoorts Palet. Zonnehof

De Ploegh exposeert in De Zonnehof in Amersfoort van 28 september t/m 8 december 2013.

 

De tentoonstelling Nieuw Amersfoorts Palet is gemaakt naar aanleiding van de uitgave van het boek Palet van de 20ste eeuw. Honderd jaar beeldende kunst in Amersfoort. Auteurs Lex van de Haterd en Burchard Elias beschrijven in dit standaardwerk onder meer de landelijke, lange tijd in Amersfoort gevestigde kunstenaarsvereniging LKG De Ploegh. Het huidige De Ploegh is een samengaan van het Amersfoorts Kunstenaars Genootschap (1934) en Kunstenaarsgroep De Ploegh (1945); de fusie van deze beide groepen vond plaats in 1975. Palet van de 20ste eeuw beschrijft verder de musea en tentoonstellingsruimten in de stad en culturele initiatieven zoals de Mode¿show en Urban Wijland. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Bekking en is te koop voor € 24,90.

 

Nieuw Amersfoorts Palet in De Zonnehof is één van twee tentoonstellingen die de presentatie van het boek 'omlijsten'. Curatoren Katjuscha Otte en Lex van den Haterd stelden een tentoonstelling samen over beeldende kunst in Amersfoort in de periode 1960 tot heden, met werk van (oud-) Ploeghleden en andere, Amersfoortse kunstenaars.

 

Deelnemende kunstenaars van de Ploegh Nieuw Amersfoorts Palet o.a. Barbara Bläsing, Monika Buch, Frank Dekkers, Eddy Gheress, Annemieke Harkema, Jeroen Hermkens, Monica de Jong, Olivier Julia, Maarten van der Laag, Wilma Luigjes, Marcel Schellekens, Rob Schreefel, Maartje Strik, Linda Verkaaik, Kees Verwey, Marijke Vijfhuizen.

 

De 5 thema's die getoond zullen gaan worden in De Zonnehof zijn materiekunst/mechanische kunst, architectuur/interieur, landschap, portret/figuur en abstract.

Grafiekmanifestatie LKG De Ploegh

Vooral veel grafiek (maar ook andere kunst in oplage) van ruim 50 oude én nieuwe Ploeghleden. Aangeboden worden etsen, gravures, litho’s, houtsneden, lino’s en daarnaast keramiek, foto’s en kleinplastiek.

 

PrijsPrent 

Tijdens de manifestatie is van iedere kunstenaar, in alle technieken, een werk te koop voor € 96,69. Na afloop van de expositie worden deze werken weer tegen de reguliere prijs verkocht.

 

Feestelijke opening & Nieuwjaarsborrel

zondag 12 januari om 14.00 uur door Jeroen van Merwijk, beeldend kunstenaar, cabaretier en tekstschrijver. Nieuwjaarsborrel van 16.00 - 17.30 uur. Extra open op de zondagen: 12 en 19 januari, 2 en 16 februari, 2 maart van 13.00 - 17.00 uur.

 

 

15 april KunstKijkRoute in Amersfoort

Foto: Kunstkijkroute kunstenaars (links  Wilma Luigjes  en rechts Doke Melman) tonen hun schilderijen met op de achtergrond hun vertrouwde ‘thuishaven’ :  de Amersfoortse binnenstad.

Kunstkijkroute zondag 15 april van 13.00 tot 17.00 uur:

Kunstenaars Doke Melman en Wilma Luigjes wonen en werken al vele jaren in de binnenstad van Amersfoort.  In hun rustig gelegen ateliers, die toch zeer centraal in het centrum gelegen zijn, bouwen zij aan een consistent oeuvre.  Wilma is medeoprichtster van De Kunstkijkroute, die al meer dan vijftien jaar bestaat. Doke doet dit jaar voor het eerst mee. Verschillend van karakter en met een ander werkwijze, toont de komende kunstkijkzondag toch een overeenkomst tussen hen in het gekozen genre: het landschap.

Doke Melman laat schilderijen zien met de zee en het strand als onderwerp . De horizon van de zee en de weidsheid van een verlaten strand brengen lucht, water en aarde samen. De basale elementen en het altijd veranderende licht vormen het uitgangspunt van deze werken . Het gezichtspunt van de wandelaar en toeschouwer leidt tot wisselende perspectieven. Kleur en compositie worden op hun merites onderzocht.
Het is de ambitie van Doke om eenvoud om te vormen tot kracht. Zo bekeken zijn deze zeegezichten niet zoveel anders dan de stillevens die zij ook maakt, en die in stock te zien zijn. www.dokemelman.nl

De landschappen die Wilma Luigjes toont hebben een lyrisch karakter. Wilma houdt van reizen. Zij was onder meer in Thailand, China en Australië. De uitingen van cultuur in kleding, dans en theater, hebben haar interesse. Zo ook het door wegen en huizen vormgegeven landschap. Op reis verzamelt Wilma ideeën die ze later uitwerkt in haar atelier. Indrukken en reisherinneringen zijn bronnen om spontaan en intuïtief aan de slag te gaan. Dit resulteert in kleurige geabstraheerde impressies , waarin dynamiek, kracht en emotie terug te vinden zijn.  Haar statement  is:  ik werk om te reizen en ik reis om de schilderen.
www.luigjes.com en picasawebalbums wilma Luigjes

De ateliers van de kunstenaars bevinden zich in twee zijstraten van de Muurhuizen op loopafstand van elkaar: Wilma Luigjes, Kortegracht 12 en Doke Melman, Stovestraat 14. U bent van harte welkom.

2x van Sterkenburg Galerie Kobalt in Culemborg

Expositie in het Leerhotel tot 30 September

5 jaar Kunst in het Klooster.

De afgelopen 5 jaar hebben de leden van de Kunstcommissie, Paulien van Tellingen(Coördinator Kunstuitleen Amersfoort), Nico de Jong(Marketing&Communicatie Leerhotel Het Klooster), Bert van Wede(Manager Leerhotel Het Klooster) en Wilma Luigjes(Docente en Kunstenares) zich hard ingezet om een podium te creëren voor studenten van Roc ASA en kunstenaars uit Amersfoort en omstreken.  

De jaren zijn voorbij gevlogen!

 


meer lezen